Kleuren film ontwikkelen

Na enkele zwart/wit ilford 120rolfilm was het nu the eens tijd voor een kleurenfilm. Kodak portra 400 in dit geval. Hiervoor heb ik de Lubitel 2 Tlr camera gebruikt.

Kodak portra 400, zelf ontwikkeld

Voor bovenstaande foto heb ik 1 studio flitser gebruilt, de Godox ad600. Deze werd getriggerd door een godox externe flitser met een pc-sync aansluiting gekoppeld aan de lubitel. De AD600 stond op optisch trigger en werkte prima. Lichtmeting was ook mogelijk en ook gebruikt, met een sekonic 308.

Nadat ik 10 fotos, van 6×6 had geschoten was het tijd om ze te ontwikkelen. Dit procoes moet met een goede temperatuur gebeuren. Bij 30graden is het ongelijk 8min c41 developer, 6min fixeer, 1 min reinigen met water en 1 min stabiliseren. Het resultaat was, zeker voor een eerste keer naar tevredenheid. Dus ga ik zeker dus vaker doen.

Lubitel2, kodak portra400 en zelf ontwikkeld

Interesting pages photography and edit

On this page you will find some interesting locations to improve your photography skills and/or photoshop skills

For photoshop
PixImperfect youtube channel : https://youtube.com/c/PiXimperfect

For home (studio) photography
Frank Doorhof, dutch photographer (creative portrait)
Yotube channel: https://www.youtube.com/user/FrankDoorhof

Gavin Hoey explaines a lot, also olympus guy, from adorama.
Youtube channel: https://youtube.com/c/GavinHoey

Beyond Photography from Malaysia, with a lot of tutorials about technic
Yotube channel: https://www.youtube.com/user/TheBeyondPhotography

Daniel Norton with studio light (Onset)
Youtube channel: https://www.youtube.com/c/DanielNortonPhotographer/featured

Robin Wong, Olympus visionair from Malaysia
Youtube channel: https://www.youtube.com/user/robinwong

Teleconverter mft 2x

Op 19 juni 2019 schreef ik al dat de mc-20 teleconverter op de markt zou komen, het heeft lang geduurd eer deze daadwerkelijk in de winkel lag. En ook nog eens sporadisch. Wanneer een winkel deze in voorraad was, was het ook gelijk weer uitverkocht.

Het is dan eindelijk zover, de MC-20 teleconvert 2x voor Olympus MFT is beschikbaar.

Link naar Olympus MC-20

dec 2018, op dit moment heeft Olympus alleen de 1.4 MC14 teleconverter. Geschikt voor de Olympus m.zuiko 40-150mm Pro en de 300mm Pro.

De 2x MC-20 MFT teleconverter zou een mooie aanwinst zijn. 80-300 zoombereik (fullframe 160-600mm F5.6)

In juli 2020 kon ik er eindelijk 1 testen.

In combinatie met de 40-150 pro is het echt geweldig. Het bereik is nu 300mm, iets meer dan met de 1.4, welke tot 210mm kwam. In full frame ga je van standaard 300 naar 420 naar 600mm!

Nog een voordeel van deze combinatie is de close up mogelijkheid. Het is natuurlijk geen macro, maar op redelijke afstand kun je prachtig een libelle vol in beeld krijgen.

Voor natuur/dieren fotografie is het een fijne combinatie, een scherpte op het onderwerp en een fijne wazige achtergrond waardoor het onderwerp goed benadrukt wordt.

Al met al een hele fijne combinatie.

Nikon D3100

Een nieuwe oude camera in de verzameling. Een Nikon D3100.
De Nikon D40x is een prima camera voor alle dag, maar miste 1 belangrijke aansluiting. Een optie om een draadontspanner aan te sluiten. Dit is handig voor de waterdruppel fotografie.
Binnenkort dus ook foto’s met deze camera met mijn waterdruppels.

Nikon d40x d3100 en godox flitsers+trigger, tamron 70-300, yongnuo 50mm, Nikon 55-200 en Nikon 18-55
Eerst maar even de sluiterteller achterhaald. Netjes, nog maar 33539 foto’s gemaakt.
Type
Digitale spiegelreflexcamera
Objectiefvatting
Nikon F-vatting (met AF-contacten)
Effectieve beeldhoek
Circa 1,5x brandpuntsafstand (Nikon DX-formaat)
Beeldsensor
23,1 x 15,4 mm CMOS-sensor
Effectieve pixels
14,2 miljoen pixels
Totaal aantal pixels
14,8 miljoen pixels
Stofverwijderingssysteem
Reiniging beeldsensor, referentiegegevens voor stofverwijdering (optioneel programma Capture NX-D vereist)
Beeldformaat (pixels)
4608 × 3072 (Groot); 3456 × 2304 (Middel); 2304 × 1536 (Klein)
Opslag - Bestandsindeling
NEF (gecomprimeerd RAW); JPEG: JPEG-Baseline compatibel met fijne compressie (circa 1 : 4), normale compressie (circa 1 : 8) of basiscompressie (circa 1 : 16); gelijktijdige opname van gecomprimeerd RAW- en JPEG Fijn-beeld mogelijk
Opslag - Media
SD- (Secure Digital), SDHC-, SDXC- en Eye-Fi-geheugenkaarten
Picture Control-systeem
Keuze uit Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Landschap, Portret; geselecteerde Picture Control kan worden gewijzigd
Zoeker
Spiegelreflexzoeker met pentaspiegel op ooghoogte
Effectieve beeldhoek
Circa 95% horizontaal en 95% verticaal
Vergroting
Circa 0,8× (50 mm f/1.4-objectief op oneindig, -1,0 m-1)
Oogafstand
18 mm (-1,0 m-1)
Dioptrieregeling
-1,7 tot +0,5 m-1
Scherpstelscherm
B-type BriteView Clear Matte Mark VII matglas
Reflexspiegel
Snel terugkerend
Diafragma
Direct terugkerend, elektronisch gestuurd
Compatibele objectieven
AF-S en AF-I NIKKOR: alle functies worden ondersteund. G-type en D-type AF NIKKOR zonder ingebouwde autofocusmotor: alle functies worden ondersteund, behalve autofocus. Overige AF NIKKOR zonder ingebouwde autofocusmotor: alle functies worden ondersteund, behalve autofocus en 3D-kleurenmatrixmeting II. IX NIKKOR en F3AF: worden niet ondersteund. D-type PC-objectieven: alle functies worden ondersteund, behalve autofocus en bepaalde opnamestanden. AI-P NIKKOR: alle functies worden ondersteund, behalve autofocus en 3D-kleurenmatrixmeting II. Niet-CPU: autofocus wordt niet ondersteund. Kunnen worden gebruikt in belichtingsstand M, maar de belichtingsmeter werkt niet. De elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt als het maximale diafragma van het objectief f/5.6 of groter is.
Type Sluiter
Elektronisch gestuurde, verticaal aflopende spleetsluiter
Sluitertijd
1/4000 tot 30 sec. in stappen van 1/3 LW, bulb
Flitssynchronisatiesnelheid
X=1/200 sec.; synchroniseert bij sluitertijden van 1/200 sec. of langer
Ontspanstand
Enkel beeld, continu, zelfontspanner, stille ontspanstand
Beeldsnelheid
Tot 3 fps (handmatige scherpstelling, stand M of S, sluitertijd van 1/250 sec. of korter; standaardwaarden voor alle andere instellingen)
Zelfontspanner
2 sec., 10 sec.
Lichtmeetstand
TTL-lichtmeting met RGB-sensor met 420 pixels
Lichtmeetmethode
Matrix: 3D-kleurenmatrixmeting II (G- en D-type objectieven); kleurenmatrixmeting II (overige CPU-objectieven); centrumgericht: meting wordt voor 75% bepaald door een cirkel van 8 mm in het midden van het beeld; spot: meet een cirkel van 3,5 mm (circa 2,5% van het beeld) in het midden van het geselecteerde scherpstelpunt
Meetbereik ( ISO 100 , f/1.4 lens , 20 ° C/68 ° F )
Matrixmeting of centrumgerichte meting: 0 tot 20 LW; spotmeting: 2 tot 20 LW
Lichtmeterkoppeling
CPU
Stand
Automatische standen (Automatisch, Automatisch (flitser uit)); onderwerpstanden (Portret, Landschap, Kinderen, Sport, Close-up, Nachtportret); automatisch programma met flexibel programma (P); automatische sluitertijdvoorkeuze (S); automatische diafragmavoorkeuze (A); handmatig (M)
Belichtingscorrectie
-5 tot +5 LW in stappen van 1/3 LW
Belichtingsvergrendeling
Gemeten lichtwaarde kan worden vergrendeld met de AE-L/AF-L-knop
ISO-gevoeligheid
ISO 100 tot 3200 in stappen van 1 LW; kan ook worden ingesteld op circa 2 LW boven ISO 3200 (equivalent met ISO 12.800); automatische instelling van de ISO-gevoeligheid beschikbaar
Actieve D - Lighting
Keuze uit Aan en Uit
Autofocus
Nikon Multi-CAM 1000-autofocussensormodule met TTL-fasedetectie, 11 scherpstelpunten (waaronder één kruissensor) en AF-hulpverlichting (bereik van circa 0,5–3 m)
Detectiebereik
-1 tot +19 LW (ISO 100 bij 20 °C)
Objectiefscherpstelling
Autofocus (AF): enkelvoudige servo-AF (AF-S); continu-servo-AF (AF-C); automatische AF-S/AF-C-selectie (AF-A); anticiperende scherpstelling wordt automatisch geactiveerd op basis van status van onderwerp. Handmatige scherpstelling (MF): elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt
AF-veldstand
Enkelpunts AF, dynamisch veld-AF, automatisch veld-AF, 3D-tracking (11 punten)
Scherpstelvergrendeling
Scherpstelling kan worden vergrendeld door de ontspanknop half in te drukken (enkelvoudige servo-AF) of door op de AE-L/AF-L-knop te drukken
Ingebouwde flitser
Richtgetal van circa 12, 13 met handmatig flitsen (m, ISO 100, 20 °C); Automatisch, Portret, Kinderen, Close-up, Nachtportret: automatisch flitsen met automatisch opklappen; P, S, A, M: handmatig opklappen via drukknop
Flitssturing
TTL: i-TTL-uitgebalanceerde invulflits en standaard i-TTL-flits voor digitale spiegelreflexcamera’s met RGB-sensor met 420 pixels. i-TTL-uitgebalanceerde invulflits is beschikbaar met de ingebouwde flitser en de SB-900, SB-800, SB-600 en SB-400 als matrixmeting of centrumgerichte meting is geselecteerd. Standaard i-TTL is beschikbaar met de ingebouwde flitser en de SB-900, SB-800, SB-600 en SB-400 als spotmeting is geselecteerd (de flitsstand kan via de flitser worden ingesteld bij de SB-900, SB-800 en SB-600). Automatisch diafragma: beschikbaar met SB-900/SB-800- en CPU-objectief. Niet-TTL automatisch: wordt ondersteund door de SB-900, SB-800, SB-80DX, SB-28DX, SB-28, SB-27 en SB-22S. Handmatig met afstandsvoorkeuze: beschikbaar met SB-900 en SB-800
Dekkingshoek
Voldoende om de beeldhoek van een 18 mm-objectief te verlichten. De randen van foto's kunnen enigszins donker zijn, afhankelijk van factoren als het gebruikte objectief en de diafragma-instelling.
Flitsstand
Automatisch, Portret, Kinderen, Close-up: automatisch, automatisch met rode-ogenreductie en ‘uit’ beschikbaar met ingebouwde flitser; invulflits en rode-ogenreductie beschikbaar met optionele flitsers. Nachtportret: automatisch met lange sluitertijd, automatisch met lange sluitertijd en rode-ogenreductie, ‘uit’ beschikbaar met ingebouwde flitser; trage synchronisatie en trage synchronisatie met rode-ogenreductie beschikbaar met optionele flitsers. Landschap, Sport: invulflits en rode-ogenreductie beschikbaar met optionele flitsers. P, A: invulflits, synchronisatie op het tweede gordijn met lange sluitertijd, lange sluitertijd, lange sluitertijd met rode-ogenreductie, rode-ogenreductie. S, M: invulflits, synchronisatie op het tweede gordijn, rode-ogenreductie
Flitscorrectie
-3 tot +1 LW in stappen van 1/3 LW
Flitsgereedaanduiding
Brandt als de ingebouwde flitser of een optionele flitser, zoals de SB-900, SB-800, SB-600, SB-400, SB-80DX, SB-28DX of SB-50DX, volledig is opgeladen; knippert drie seconden nadat de flitser op volle sterkte heeft geflitst
Accessoireschoen
ISO 518-flitsschoen met synchronisatie- en gegevenscontacten en veiligheidsvergrendeling
Synchronisatieaansluiting
AS-15 synchronisatieflitsadapter (apart verkrijgbaar)
Nikon Creatief Verlichtingssysteem
Geavanceerde draadloze flitssturing wordt ondersteund met de SB-900, SB-800 of SU-800 als commander. Ondersteuning voor doorgave van flitskleurinformatie met de ingebouwde flitser en alle CVS-compatibele flitsers
Witbalans
Automatisch (TTL-witbalans met behulp van hoofdbeeldsensor en RGB-sensor met 420 pixels); Gloeilamplicht, TL-licht (7 opties), Direct zonlicht, Flitslicht, Bewolkt, Schaduw, handmatig vooringestelde witbalans; alle met fijnafstelling, behalve handmatig vooringestelde witbalans.
Livebeeld - Objectiefscherpstelling
Autofocus (AF): enkelvoudige servo-AF (AF-S), fulltime servo-AF (AF-F). Handmatige scherpstelling (MF)
Livebeeld - AF-stand
Gezichtprioriteit-AF, breedveld-AF, normaal veld-AF, AF met onderwerp volgen
Livebeeld - Autofocus
Contrastdetectie-AF overal in het beeld (camera selecteert automatisch het scherpstelpunt als gezichtprioriteit-AF of AF met onderwerp volgen is geselecteerd)
Livebeeld - Automatische onderwerpselectie
Beschikbaar in de standen Automatisch en Automatisch (flitser uit)
Film - Bestandsindeling
Bestandsindeling: MOV
Film - Beeldformaat (pixels) en beeldsnelheid
Beeldformaat/beeldsnelheid: 1920 × 1080/24 fps; 1280 × 720/30 fps
Film - Videocompressie
Videocompressie: H.264/MPEG-4 geavanceerde videocodering
Film - Audio-opname-indeling
Audio-opname-indeling: lineaire PCM
Film - Audio-opname -apparaat
Audio (geluid): ingebouwde microfoon (mono). Kan worden in- en uitgeschakeld.
Film - Lichtmeting
Lichtmeting: TTL-lichtmeting met hoofdbeeldsensor
Scherm
7,5-cm (3-inch) TFT-LCD-monitor met circa 230.000 beeldpunten en instelbare helderheid
Weergave
Schermvullende weergave, filmweergave, miniatuurweergave (4, 9 of 72 beelden of kalender), diashow, histogramweergave, weergave hoge lichten, automatische beeldrotatie en beeldcommentaar (maximaal 36 tekens)
Retoucheerfuncties
D-Lighting, rode-ogencorrectie, bijsnijden, monochroom, filtereffecten, kleurbalans, klein beeld, beeld-op-beeld, NEF (RAW)-verwerking, snel retoucheren, rechtzetten, vertekeningscorrectie, fisheye, lijntekening, perspectiefcorrectie, miniatuureffect, film bewerken
USB
Hi-Speed USB
HDMI-uitga g
C-type HDMI-aansluiting
Accessoire-aansluiting(en)
Afstandsbedieningskabel: MC-DC2 (apart verkrijgbaar); GPS-apparaat: GP-1 (apart verkrijgbaar)
Ondersteunde talen
Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Pools, Portugees, Russisch, Spaans, Tsjechisch, Turks, Zweeds
Accu
Eén oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL14 (meegeleverd)
Lichtnetadapter
EH-5a lichtnetadapter, vereist EP-5A voedingsaansluiting (apart verkrijgbaar)
Afmetingen (B x H x D )
Circa 124 × 96 × 74,5 mm
Gewicht
Circa 500 gram met batterij en geheugenkaart, maar zonder bodydop
Duurzaamheid
Camerabody en sluiter gaan beide tot circa 100.000 ontspancycli mee.
D3100 met tamron 70-300