Grijsfilter nd1000

Op een heldere dag is het moeilijk om een foto te maken waarbij lange belichting mogelijk is. Zelfs als je het Diafragma helemaal knijpt, naar F22 bijvoorbeeld, is er nog te veel licht om een lange sluitertijd te krijgen.

Waarom zou je een lange sluitertijd willen van bijvoorbeeld 1 of 2 minuten? Om de luchten dromerig te maken, water mooi glad te krijgen of zelfs een waterval er nog sierlijker te maken. 

Een ND1000 filter is dan perfect, met 10 stops het licht tegenhouden. 

Onderstaande foto is gemaakt met een ND1000, olympus op manual gezet, iso 100, Av 18, Tv 70sec (bulb)

Nu komt het mooie met een systeemcamera zoals de Olympus Pen, deze heeft live view tijdens BULB mode. Iedere x aantal seconden wordt het beeld zichtbaar zoals het er dan uit ziet. Je ziet het beeld dus steeds beter belicht. Als het eruit ziet zoals je wilt stop je de BULB mode. Ik gebruik hiervoor mijn telefoon en de android app OI.Share. het opbouwen van het beeld zie je dan ook gelijk op je telefoon. Een draad ontspanner kan ook.

Verdere uitleg volgt nog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.