Viltrox ef-m2

De viltrox ef-m2 is een adapter waarmee canon ef (full frame) lenzen op een Olympus/panasonic MFT camera te gebruiken zijn. Met Olympus pen F, viltrox m2-ef, Canon 50mm 1.4Met Olympus pen F, viltrox m2-ef, Canon 50mm 1.4

Autofocus blijft hierbij mogelijk en ook diafragma kan gewoon vanuit de camera aangepast worden.

Mijn Canon EF 50mm 1.4 werkt nu perfect op de Olympus PEN-F. (Continu AF werkt niet!)

Door het glaswerk in deze adapter wordt deze lens (50mm) geen 100mm zoals normaal bij de MFT met een cropfactor van 2, maar wordt dit een 71mm lens (50x2x0,71). Ook neemt de maximale diafragma opening met 1 stop toe. Ipv van 1.4 van de 50mm wordt dit op de Olympus een 1.0. Een behoorlijk lichtsterke lens dus.

Olympus heeft in body al correcties voor de Olympus lenzen. Uiteraard vindt geen correctie plaats met deze combinatie. Chromatische afwijking is dus zeker zichtbaar in bepaalde omstandigheden. Deze zullen via Lightroom gecorrigeerd moeten worden. (Misschien een import profiel van maken).

Wat ook erg handig is met de PEN-F. In de camera kan een lensprofiel aangemaakt worden, hiervoor nog kijken of dat ook voor de viltrox mogelijk is. Later is dan in Lightroom ook makkelijk terug te zoeken welke foto’s met deze combinatie gemaakt zijn.

Hieronder de allereerste foto met deze combinatie:

Olympus PEN-F vitrox ef-m2 Canon EF50mm 1.4. 1/12800 f1.0 iso80. Focal 71mm (50mm*2*0.71)

Foto: Olympus PEN-F vitrox ef-m2 Canon EF50mm 1.4

Voor de Olympus OMD-E-M1 had ik al gelezen dat deze problemen zou geven doordat de camera gebruikt maakt van fase detectie. Maar met de update naar v3 is dit nu voor zover ik merk gewoon werkbaar.

Afgelopen week ’s avonds een foto gemaakt van een ondergaande zon. Nu met de Canon EF100-400II, met de Viltrox EM-M2 op de Olympus Pen-F.

(klik op de foto voor een vergroting)

Canon EF100-400II, Viltrox EF-M2, Olympus Pen-F

Onlangs ook op pad met de Olympus OM-D-EM1, de viltrox adapter en de Canon 100-400II. 

Met deze lens wel het nadeel dat het zwaar is. Zeker als je de andere lenzen van Olympus MFT gewend bent. Ondanks dat is het toch zeker handelbaar. En Absoluut een goede combinatie.  De lens wordt door deze speedbooster ( xxx mm*2*0.71) een  142-568mm.  Scherpstellen werkt, maar verwacht geen wonderen met deze combinatie. Met name de snelheid van scherpstellen, alsof je terug in de oertijd bent. Eenmaal scherp gesteld is het ook goed. Toch gebruik ik met deze combinatie meestal handmatig scherpstellen. En dan krijg je dit resultaat:

vlinder, opname Olympus OMDEM!, Viltrox ef-m2, Canon 100-400II
crop van volgende foto
viltrox ef-m2  omdem1 canon 100-400ii

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.