Canon EOS10 (analoog)

Mijn eerste camera was een Canon EOS 10. Volgens mij in 1991 gekocht. Een vriend had een Canon EOS1000 gekocht en ik was helemaal verbaasd wat deze camera kon. Na wat gespaard te hebben, de eos1000 was toen 1000 gulden! Een hoop geld, ging ik naar Dixons om zelf ook zo’n Canon EOS1000 te kopen. Ik kwam thuis met een Canon EOS10. Deze was toen 1999,00 gulden, een hoop geld toen. Ik had mij ook niet verdiept in deze camera aangezien deze ver boven mijn budget lag. Echter, na de koop bleek Dixons een foutje gemaakt te hebben. Ipv de EOS1000 kreeg ik de EOS10 mee. Daarna pas gelezen wat de verschillen en verbeteringen waren. oa een snelle ingebouwde motortransport, in 5 seconden je rolletje van 24 vol schieten. Dat doe je ook maar 1 keer, maar het kan.

Binnenkort zal ik meer over de camera schrijven. Op dit moment een 2CR5 accu gekocht zodat ik de camera weer kan gebruiken. Op dit moment zit er nog een rolletje in, 200asa. En er zijn in het verleden al foto’s mee gemaakt. Nu eerst het rolletje vol schieten en nu al benieuwd naar het resultaat.

Oude informatie over de EOS10: https://global.canon/en/c-museum/product/film140.html

Voor deze camera had ik toen de 35-80mm objectief en later een Cosina 19-35mm groothoek aangeschaft voor stad- en landschap foto’s. Daarnaast ook een sigma 70-300mm voor natuurfoto’s.

canon eos10 analoog
canon eos10 analoog met IR afstandsbediening, IR leespen, Cosina 19-35mm, Canon 50mm 1.4, Canon 35-80mm en de Sigma 70-300mm. Ook het originele instructie boekje heb ik nog. Net als het boekje voor de IR leespen.

Ik ben benieuwd of de nieuwe Canon 100-400is Mark II ook werkt. Binnenkort eens proberen.

Van de Cosina 19-35 heb ik goede herinneringen. Dit objectief heb ik n.l. ook gebruikt op mijn Canon EOS 5D (mark I). Hoewel niet superscherp, gaf dit objectief in zwart/wit wel hele mooie sfeerplaatjes.

gemaakt met de Canon 5D icm de Cosina 19-35mm in zwart/wit. Heerlijke lens hiervoor.


1 november 2019, even op pad met de camera en de remote trigger. Ook deze werkt nog perfect.

10 november, de laatste foto’s gemaakt in het centrum van Alphen aan den Rijn. Vorige week in het zegersloot gebied met lange sluitertijd en. Zojuist het rolletje weer ingeleverd. Een Fujifilm 200 superia 36

Fujifilm superia 200 36
Canon EOS10 Fujifilm 200 en cappuccino bij de Hema

Inmiddels zit er een Ilford 400 in, deze keer zwart wit en waarschijnlijk zal ik er nu geen 10jaar meer over doen om het rolletje vol te krijgen.

Ilford hp5 Plus black and White iso400
Ilford hp5 Plus b/ iso400

Eén antwoord op “Canon EOS10 (analoog)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.