flitsers voor de m43

Voor Olympus (en Panasonic) mft camera’s zijn niet veel flitsers voor handen. Uiteraard de Olympus en Panasonic modellen. Maar verder nog niet veel.

Op deze pagina is wel het een en ander uitgelegd en uitgezocht:
http://www.ayton.id.au/wiki/doku.php?id=photo%3Amicrofourthirdsflash

Zelf heb ik een externe Nissin Di 866II welke middels de TTL verlengkabel van canon wel werkt. Uiteraard in manual mode. Maar ik heb hierdoor wel een krachtige flitser tot mijn beschikking. Dit werkt op de OM-D-E-M1 (mark1). Let op, volgens mij werkt dit niet meer op de mark ii aangezien deze op de flits aansluiting een extra contactpunt heeft. De mark1 heeft 3 contactpunten en een center. De mark ii heeft 4 contactpunten waarvan de 4e voor stroomvoorziening gebuikt kan worden.

Verder gebruik ik nu voor de fotostudio de Falcon Eyes FT600L serie flitsers met de Controller welke ook op de Olympus werkt. Deze module kan de Flitsers op afstand bedienen en instellen. Zelfs in groepen.
Flitsers kunnen in standby gezet worden op afstand en weer aangezet op afstand. Model licht kan via deze module ook op afstand ingesteld worden. Een goede aanvulling dus.

Er werd mij nu gevraagd wat de sync speed is bij de Canon eos 70d.

Bij 1/160 (1/3 stop belichtingsstappen) is het resultaat naar behoren icm met FE rc-2l en de tf600l.
Om het maximale te controleren: Met de canon 70d kom ik op maximaal 1/180 sync speed   (bij 1/2 stop belichtingsstappen).
Bij 1/200 op de canon 70d zie ik pas het gordijn in de foto, onderste gedeelte zwart.
Ter vergelijking, met de Olympus OM-D-EM1 kom ik tot 1/250 sync speed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.