Olympus Pen F met de Olympus 40-150 2.8 Pro

update 14 maart 2018

Olympus heeft op 28 februari een firmware update uitgegeven voor de Olympus Pen-F. Versie 3.0 op dit moment.  Deze heb ik zojuist zonder problemen geïnstalleerd. Wijzigingen zijn oa:
– nieuw creatief filter (bleken overslaan)
– schaduweffecten instellen voor de kleurenmaker en kleurenprofielregeling
– olympus digital camera updater kan monotone en kleurprofielen opslaan van zelf gekozen afbeeldingen in de monotone en kleurprofielen van de camera.
– probleem opgelost met af functie bij de Leica DG Elmarit 200mm F2.8

 

20 november 2017

Echt een hele fijne combinatie voor in de studio, vind ik zelf, de Olympus Pen F in combinatie met de Olympus 40-150 2.8 Pro.

In de ruimte die ik heb kan ik op 40mm iemand volledig op de foto krijgen. En zonder dichtbij te komen kan op 150mm een mooi close up gemaakt worden. Dit alles haarscherp door de geweldig 40-150 Pro. (Ja ik heb jaren Canon gebruikt maar de Olympus wordt meer en meer mijn vaste camera).

Als voorbeeld deze foto van Julia afgelopen weekend:

Als achtergrond een zwart doek opgehangen. Dit is een doek van 8x3m. Normaal om te draperen. Deze schijnt ook iets door. Maar door het 2x te vouwen wordt het toch een mooi donker geheel.

De flitsers:
Falcon Eyes tf600L links en rechts, beide met een softbox.
En een Nissin i40 MFT welke voor het haar licht zorgt. Het mooie van deze flitser is dat ik hem makkelijk mee kan nemen en ruim inzetbaar is. Deze flitser kan als remote flash gebruikt worden icm de remote flash functie in de camera (met gebruik van de opzetflitser). Maar zoals in deze situatie flitst deze gewoon mee met andere flitsers als deze in de Sf stand staat.

De Falcon Eyes worden aangestuurd door de mastercontroller (RC 2L) op de camera. Via deze controller zijn 9 groepen aan te sturen, diverse instellingen aan te passen per flitsgroep. Dus zowel de flits kracht als het model licht. Ook kunnen de flitsers op afstand uit en aangezet worden. En het werkt ook goed op de Olympus (en op mijn Canon).

Olympus Pen F 40-150Pro en een RC 2L

Sinds kort ook een bracket voor de camera. Ondanks de vele mooie technieken van Olympus hebben ze de aansluiting voor een statief totaal verkeerd zitten. Enkele objectieven, waaronder de 25mm F1.8 passen niet op de camera wanneer ik een statief gebruik. De adapter plaat komt dan net tegen de behuizing aan. Door een bracket te monteren is dit probleem verholpen, kosten 25 euro via Ebay. De camera voelt nu ook beter aan.

Verder met de studio foto:

Om wat beweging in de foto te krijgen heb ik een kleine ventilator gebruikt. Deze staat dicht bij het model om de haren sierlijk te laten bewegen.
Opname settings: 70mm, F8.0,  1/200, Iso 80

Naast de Olympus OM-D-EM1 gebruik ik nu dus ook de Pen F. Deze Pen F heeft als voordeel de iets hogere Megapixels. 20mp ipv 16mp, de iso is ook iets hoger iso 80 op de Pen F ipv iso 100 op de OM-D-EM1.

Wat instellingen en gebruik maakt het niet uit, beide hebben nagenoeg dezelfde menu structuren en knoppen.
Helaas mist deze Pen F wel de tether functie zoals op de OM-D-EM1. Zeker een handige manier in de studio. Gelijk op een beeldscherm meekijken naar het resultaat.

Wat de Pen F weer als voordeel heeft tov de OM-D-EM1 (mark 1) is dat de Pen F de profoto flitsers ondersteund met de remote control (met de laatste firmware).. Iets wat toch wel op het verlanglijstje staat.

14 maart 2018, de profoto optie is nu niet meer noodzakelijk. Ik heb nu de Godox AD200 met de bijbehorende remote controler X1T – O (voor olympus). Met deze flitser is HSS en TTL mogelijk. Ook handig dat de flitser ook te gebruiken is met mijn Canon EOS 70D (hiervoor heb ik alleen de X1T-C nog nodig).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.