Olympus en Deel de Natuur Macro dag

Luttelgeest, Zaterdag 21 september 2019

Deel de Natuur en Olympus organiseerden een Macro dag in de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Voor mij en Kors Jan een flinke rit en wij zijn dan ook vroeg vertrokken uit Alphen aan den Rijn. Een rit van 148km. Na 1,5u rijden waren we op onze bestemming, zelfs iets te vroeg.

Deel de Natuur en Olympus

Na een introductie door Deel de Natuur, Marianne Brouwer en Loes Belovics, ging Anne Loos uitleg geven over Focus stacking en de Pro Capture mode van Olympus. Dit in combinatie met de Olympus OM-D-EM1 Mii en de OM-D-EM1X. De eerste is inmiddels 2 jaar oud en de laatste is dit jaar op de markt gekomen. Details over de camera’s zet ik niet hier, deze zijn overal wel te vinden.
Anne kon goed uitleggen waarom Focus stacking nu zo bijzonder is en hoe gemakkelijk het met een Olympus camera kan.
Ook de Pro Capture mode komt naar voren. Ook dit is een simpele maar geweldige oplossing om actie vast te leggen. Zowel de Focus stacking als Pro capture mode kom ik later uitgebreid terug.

Na de uitleg en de kopjes koffie konden we aan de slag. Ook van Olympus kreeg iedere deelnemer een SD kaart in ontvangst. Een 16GB in dit geval.

Pro Capture

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Olympus OM-D-EM1X pro capture

In de foto hierboven zie je een vlinder. Deze vliegt net weg van de bloem. Om dit moment vast te leggen heb je geduld nodig en moet je het moment weten wanneer de vlinder wegvliegt. Dit laatste is heel lastig te bepalen. Nu zijn er 2 opties. Je richt op de vlinder, drukt af en houdt de ontspan knop ingedrukt. Net zolang tot de vlinder wegvliegt. De kans is aanwezig dat je 100 foto’s hebt en de vlinder nog rustig van de nectar geniet.
Dan is er optie 2 voor de Olympus gebruikers. Pro Capture, deze functie is aanwezig op de OM-D-EM1mii en de OM-D-EM1X. Wat houdt Pro Capture nu in?
Met deze optie is het mogelijk om ook foto’s vast te leggen voordat je de ontspanknop daadwerkelijk indrukt. De camera bewaard de foto’s pas nadat je daadwerkelijk afgedrukt hebt. Dus als je 2 minuten staat te wachten heb je niet 100-en foto’s. Nee, bij deze functie zal bij Pro Capture High 35 foto’s bewaard worden en bij Pro Capture Low 15 foto’s.
Er worden dus foto’s opgeslagen net voor het moment dat je afdrukt, het moment zelf en enkele foto’s na het afdrukken.
Bij de foto hierboven met de vlinder was het dus ontspanknop half indrukken, scherpstellen en wachten tot de vlinder wegvliegt. Zou je dit doen zonder Pro Capture, dan ben je altijd te laat. De vlinder is vliegensvlug uit beeld en misschien heb je nog net een stukje van de vleugel vast kunnen leggen. Niet met Pro Capture. Je hebt nu ook foto’s van voor je afgedrukt hebt. En daar zitten zeker 4 a 5 foto’s tussen waar je de vlinder ziet wegvliegen. Ik zal niet zeggen dat dit makkelijk is, ook dit moet je veel oefenen. Maar dan is de kans op succes wel veel groter.

Focus Stacking

Focus Stacking is een ander verhaal. Vooral bij macro fotografie loop je snel tegen de beperkingen aan. Te weinig licht, te kleine scherpte-diepte en daardoor een foto die niet spreekt.
Bij een klein voorwerp of insect bijvoorbeeld kun je met een macro lens goed dichtbij komen. Maar zo dichtbij komen heeft ook een nadeel. De scherpte-diepte wordt heel klein. Bij een vlieg kan het zo maar zijn dat alleen een stukje van het oog scherp is, de rest wordt wazig door onscherpte. Je kan hier dan voor kiezen om het diafragma dan zo klein mogelijk te maken, bijvoorbeeld F16 of F22, maar dan komt er nog maar heel weinig licht op de sensor. Veel licht van bijvoorbeeld een flitser is dan noodzakelijk. Ook dan zul je bij bijvoorbeeld een vlieg nog niet alles in focus krijgen.
Heb je weinig licht en zul je dus bijvoorbeeld met F2.8 moeten fotograferen dan krijg je wel wat licht binnen, maar het gebied wat in focus is zal minimaal zijn.
Waarom dan Focus Stacking? Je kunt nu op F2.8 schieten, zoals ik met de Olympus OM-D-EM1X heb gedaan met de Olympus 40-150 Pro. De achtergrond blijft op deze manier mooi wazig zodat je onderwerp er nog meer uit springt. Het beeld wordt ook rustiger. De Olympus heeft ingebouwde focus stacking. Wat wil zeggen: de camera maakt 8 foto’s (OM-D-EM1) of 15 foto’s (OM-D-EM1 mii en X) waarbij het focus punt iedere keer een fractie opschuift. In de camera worden deze 8 danwel 15 foto’s samengevoegd tot 1 foto waarbij alles scherp is. En je behoudt hiermee de mooie neutrale achtergrond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA, OM-D-EM1X met 40-150 pro F2.8 stack van 8 foto’s.

Uiteraard had ik ook mijn eigen camera mee. De voorloper van de camera’s zoals hierboven beschreven. De Olympus OM-D-EM1 hierop had ik de 40-150pro en ook hiermee foto’s met de optie focus stacking gemaakt. Zie hieronder voor het resultaat. Dit zijn 8 foto’s gemaakt en samengevoegd door de camera. (Overigens is dit ook mogelijk met de Olympus Pen-F)

Overigens zonder statief, maar uit de hand. Aangezien de Olympus een geweldig IBIS (ingebouwde 5 assige stabilisatie).

De meeste camera’s tegenwoordig hebben wel een focus bracketing, maar hiermee maak je alleen de foto’s en wordt het focus punt verplaatst. Focus Stacking zoals in de Olympus camera’s combineert de foto’s gelijk tot 1 scherpe foto. Zonder tussenkomst van een computer met Lightroom of Helicon. Uiteraard is dit nog wel mogelijk aangezien de camera ook de overige foto’s in Raw zal opslaan. Zelf heb ik ook goede ervaring met de software van Affinity Photo op de Ipad, deze kan ook goede resultaten opleveren.

Focus stacking is mogelijk met de volgende camera’s en objectieven:
camera: OM-D-EM5II, OM-D-EM1, OM-D-EM1 MII, OM-D-EM1X en de Pen-F
Objectieven: 12-40pro, 40-150pro, 12-100pro, 30mm macro en 60mm macro

Meer informatie over Deel de Natuur

Informatie over de Olympus OM-D-EM1 MII

Informatie over de Olympus OM-D-EM1 X

Informatie over de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest

Een foto van mij met de OM-D-EM1X, mijn eigen PEN-F en mijn eigen OM-D-EM1

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.