Nikon d40x dagje

2 jaar terug kreeg ik een Nikon d40x. Voor mij de 2e keer dat ik een Nikon in handen had. De eerste keer was in 2012 in Australië. Ik had toen een Nikon D5000 te leen met de kitlenzen 18-55 en 55-200. Dit was heel erg wennen ten opzichte van mijn Canon EOS 7D. Maar ik wilde licht reizen en liet alles thuis. Eenmaal in Australië begint het toch gelijk te kriebelen als je al het moois daar ziet. Dus zo snel mogelijk de Nikon D5000 proberen te leren begrijpen. 2 foto’s van die tijd met de voor mij onbekende camera. Lokatie Noosa, Queensland, Australië.

Ook bij de Nikon D40x kreeg ik 2 lenzen, de Nikon af-s Nikkor DX 18-55 1:3.5-5.6GII ED en de Nikon DX af-s Nikkor 55-200 1:4-5.6G ED VR. Inmiddels is hier de Yongnuo 50mm 1.8 bijgekomen.
Ook met deze lens al enkele leuke portretten kunnen maken.

Nikon D40x met de Yongnuo 50mm F1.8

Vandaag, 2 november 2019, de Tamron Di SP 70-300 F/4.0-5.6 VC kunnen proberen in combinatie met de Nikon D40x. Dit tijdens een voetbal wedstrijdje van mijn zoon. Helaas kon ik de eerste helft geen foto’s maken door de vele regen en harde wind (waardoor een paraplu ook lastig was). Maar de 2e helft werd al een stuk beter. En kon de camera uit de tas. Hieronder enkele beelden van deze ochtend. De autofocus was lekker snel, slecht 1 of 2 % waren niet in focus en kwam meer door de snelle onverwachte acties. Een mooie lens dus voor deze camera.

De Nikon D40x is ook prima in de studio te gebruiken. Met 10megapixel, niet verkeerd voor een camera uit 2009, kun je behoorlijk veel detail vastleggen. Voor de studio werkt de Falcon Eyes trigger voor de TF600L flitsers prima. Ook de Godox X1t-N werkt prima en ik kan dan de Godox AD200, AD600, tt350N en tt685n prima aansturen.

Selfie met de D40x en Yongnuo 50mm

Eigenschappen van de Camera (bron Nikon)

Digitale spiegelreflexcamera

Effectieve pixels

10,2 miljoen

Beeldsensor

RGB-CCD, 23,6 x 15.8 mm; totaal aantal pixels: 10,75 miljoen, Nikon DX-formaat

Beeldformaat (pixels)

3.872 x 2.592 [groot], 2.896 x 1.944 [middel], 1.936 x 1.296 [klein]

ISO-gevoeligheid

100 tot 1.600 in stappen van 1 LW, met extra instelling van 1 stap boven 1.600

Opslagmedia

SD-geheugenkaart, SDHC-compatibel

Opslagsysteem

Gecomprimeerd NEF (RAW): 12-bits compressie, JPEG: compatibel met JPEG baseline

Bestandssysteem

Exif 2.21, compatibel met DCF 2.0 en DPOF

Witbalans

Automatisch (DDL-witbalans met RGB-sensor van 420 pixels), zes handmatige standen met fijnafstelling en vooringestelde witbalans

LCD-monitor

2,5-inch low-temperature polysilicon TFT-LCD met 230.000 pixels en aanpasbare helderheid

Weergavefunctie

Enkel beeld; miniaturen (4 of 9 beelden); zoomweergave; diashow; histogram; weergave van hoge lichten; automatische beeldrotatie

Wisfunctie

Kaart formatteren, Alle beelden wissen, Geselecteerde beelden wissen

Video-uitvoer

NTSC of PAL

Interface

High-speed USB: keuze uit Mass Storage en MTP/PTP

Tekstinvoer

Tot 36 alfanumerieke tekens kunnen worden ingevoerd via LCD-monitor en multi-selector en worden opgeslagen in Exif-header

Compatibele objectieven

Nikon F-vatting met AF-contacten, G- of D-type AF NIKKOR 1) AF-S, AF-I: alle functies worden ondersteund, 2) Andere G- of D-type AF NIKKOR: alle functies worden ondersteund, behalve autofocus, 3) PC-Micro NIKKOR 85 mm f/2.8D: kan alleen worden gebruikt in de stand M; alle andere functies worden ondersteund, behalve autofocus, 4) Andere AF NIKKOR’s (behalve objectieven voor de F3AF)/AI-P Nikkors: alle functies worden ondersteund, behalve autofocus en 3D-kleurenmatrixmeting II, 5): Niet-CPU: kunnen worden gebruikt in stand M, maar de lichtmeter werkt niet; elektronische afstandsmeter kan worden gebruikt als het maximale diafragma f/5.6 of groter is (IX NIKKOR-objectieven kunnen niet worden gebruikt).

Beeldhoek

Kleinbeeldequivalent bedraagt circa 1,5 maal de brandpuntsafstand van het objectief

Zoeker

Vast pentaprisma op ooghoogte met Dakkant-spiegel; ingebouwde dioptrie-instelling (-1,7 tot +0,5 m-1)

Oogafstand

18 mm (-1,0 m-1)

Matglas

Type B BriteView Clear Matte-matglas Mark V met geprojecteerde scherpstelhaakjes

Beelddekking zoeker

Circa 95% (verticaal/horizontaal)

Zoekervergroting

Circa 0,8x met 50-mm objectief op oneindig; -1,0 m-1

Zoekerinformatie

Scherpstelaanduidingen, aanduiding AE-vergrendeling, sluitertijd, diafragmawaarde, aanduiding belichting/belichtingscorrectie, belichtingsstand, flitssterktecorrectie, belichtingscorrectie, aantal resterende opnamen, flitser-gereedaanduiding

Autofocus

DDL-fasedetectie door Nikon Multi-CAM530 autofocussensormodule met AF-hulpverlichting (bereik circa 0,5 – 3,0 m). Detectiebereik: -1 tot +19 LW (ISO 100 bij 20°°C)

Objectiefscherpstelling

1) Autofocus (AF): directe enkelvoudige servo-AF (AF-S); continue servo-AF (AF-C); automatische AF-S/AF-C-selectie (AF-A); anticiperende meevolgende scherpstelling wordt automatisch geactiveerd op basis van status van onderwerp, 2) Handmatige scherpstelling (M)

Scherpstelveld

Keuze uit drie scherpstelvelden

AF-veldstanden

1) Enkelvelds-AF, 2) Dynamisch veld-AF, 3) Dynamisch veld-AF met prioriteit voor het dichtstbijzijnde onderwerp

Scherpstelvergrendeling

Scherpstelling kan worden vergrendeld door de ontspanknop half in te drukken (enkelvoudige servo-AF) of door op de knop AE-L/AF-L te drukken

Lichtmeetsysteem

DDL-lichtmeetsysteem 1) 3D-kleurenmatrixmeting II (G- en D-type objectieven); kleurenmatrixmeting II (andere CPU-objectieven); meting wordt uitgevoerd door een RGB-sensor van 420 pixels 2) Centrumgericht: gewicht van 75% wordt toegekend aan een cirkel van 8 mm in het midden van het beeld 3) Spotmeting: meet een cirkel van 3,5 mm (ongeveer 2,5% van het beeld) in het midden van het actieve scherpstelveld

Lichtmeetbereik

1) 0 tot 20 LW (3D-kleurenmatrixmeting of centrumgerichte meting) 2) 2 tot 20 LW (spotmeting)

Belichtingsstanden

Onderwerpsstanden (Digital Vari-Program) (Automatisch, Automatisch [flitser uit], Portret, Landschap, Kinderen, Sport, Close-up, Nachtportret), geprogrammeerd automatisch [P] met flexibel programma, sluitertijdvoorkeuze [S], diafragmavoorkeuze [A], handmatig [M]

Belichtingscorrectie

±5 LW in stappen van 1/3 LW

Belichtingsvergrendeling

Gemeten lichtwaarde kan worden vergrendeld met de knop AE-L/AF-L

Opnamestanden

1) Enkel beeld, 2) Continu-opname: circa 3 beelden per seconde (de hoogste beeldsnelheid kan worden bereikt door handmatige scherpstelling te kiezen, de keuzeknop naar S of M te draaien en een sluitertijd van 1/250 sec of sneller te selecteren, waarbij voor alle andere instellingen de standaardwaarde wordt gebruikt), 3) Zelfontspanner, 4) Afstandsbediening met vertraging van 2 seconden, 5) Afstandsbediening met directe respons.

Sluiter

Elektronisch gestuurde verticaal bewegende spleetsluiter, 30 tot 1/4.000 sec. in stappen van 1/3 LW, bulb

Synchronisatiecontact

Alleen X-contact; flitssynchronisatie tot 1/200 sec.

Flitssturing

1) DDL: DDL-flitssturing door RGB-sensor met 420 pixels. i-DDL uitgebalanceerde invulflits voor digitale SLR en standaard i-DDL invulflits voor digitale SLR zijn beschikbaar wanneer een CPU-objectief wordt gebruikt met de ingebouwde flitser of met de SB-800, SB-600 of SB-400, 2) Automatisch diafragma: beschikbaar bij SB-800 met CPU-objectief, 3) Automatisch niet-DDL: beschikbaar bij flitsers zoals de SB-800, 80DX, 28DX, 28, 27 en 22s, 4) Handmatig met afstandsvoorkeuze: beschikbaar bij SB-800

Flitssynchronisatiestanden

AUTO, Portret, Kinderen, Close-up: automatisch, automatisch met rode-ogenreductie; invulflits en rode-ogenreductie beschikbaar met optionele flitser; Nachtportret: automatisch, automatisch met lange sluitertijd, automatisch met lange sluitertijd en rode-ogenreductie; lange sluitertijd en lange sluitertijd met rode-ogenreductie beschikbaar met optionele flitser; Landschap, Sport: invulflits en rode-ogenreductie beschikbaar met optionele flitser; P, A: invulflits, synchronisatie tweede gordijn met lange sluitertijd, lange sluitertijd, lange sluitertijd met rode-ogenreductie, rode-ogenreductie; S, M: invulflits, synchronisatie tweede gordijn, rode-ogenreductie

Ingebouwde flitser

Automatisch, Portret, Kinderen, Close-up, Nachtportret: automatisch flitsen met automatisch opklappen; P/S/A/M: handmatig opklappen met knop; Richtgetal (ISO 100, m): circa 12/39 (handmatig vol vermogen 13/42)

Flitscorrectie

-3 tot +1 LW in stappen van 1/3 LW

Accessoireschoentje

Standaard ISO-flitsschoen met synchronisatie-, signaal- en aardingscontacten en vergrendeling

Zelfontspanner

Elektronisch gestuurde timer met vertraging van 2, 5, 10 of 20 sec.

Afstandsbediening

Draadloze afstandsbediening ML-L3 (optioneel)

Voeding

Eén oplaadbare Li-ion batterij EN-EL9; laadvoltage (snellader MH-23): 7,4 V gelijkstroom, lichtnetadapter EH-5 (apart verkrijgbaar; optionele voedingsaansluiting EP-5 vereist)

Statiefaansluiting

1/4 inch (ISO 1222)

Afmetingen (B x D x H)

Circa 126 x 64 x 94 mm

Gewicht

Circa 495 gram zonder batterij, geheugenkaart en bodydop

Meegeleverde accessoires

Oplaadbare Li-ion batterij EN-EL9, snellader MH-23, USB-kabel UC-E4, PictureProject, rubberen oogschelp DK-16, camerariem, bodydop BF-1A, oculairkapje DK-5, beschermkapje accessoireschoentje BS-1 (Meegeleverde accessoires kunnen per land of regio verschillen.)

Optionele accessoires

Draadloze afstandsbediening ML-L3, Capture NX, Camera Control Pro, voedingsaansluiting EP-5, lichtnetadapter EH-5, videokabel EG-D100, zachte tas CF-DC1, Speedlight SB-800, SB-600, SB-400 en R1C1